Srećni praznici

Poštovani prijatelji,

 

U proteklom periodu od gotovo tri godine, prošli ste težak period . Gotovo da nema porodice koja nijeimala veliki gubitak. Nažalost, zbog epidemiološke situacije većina vas nije bila u mogućnosti da dobije adekvatnu pomoć lekara. Zbog toga smo izgubili puno obolelih od amiotrofične lateralne skleroze. Najveći broj obolelih stradao je zbog nemogućnosti da pravovremeno dobiju i koriste mašine za disanje tj. neinvazivnu mehaničku ventilaciju koja se primenjuje u kućnim uslovima.

 

Nadamo se da je ovaj naročito težak period iza svih vas i da ćete u sledećoj godini biti u mogućnosti da dolazite na redovne kontrole kod neurologa i kod pulmologa, tj.lekara koji procenjuju vašu fukciju disanja i da će vam ukoliko odlazite na redovne kontrole na tri meseca biti u mogućnosti da blagovremeno koristite ove mašine koje vam uz rilutek predstavljaju još uvek jedini način lečenja koji će vam poboljšati da živite bolje i duže. Bolujete od hronične izuzetno teške bolesti, kakva je amiotrofična lateralna skleroza i ništa se ne događa izenanada . Važno je samo na vreme sprečiti sve komplikacije koje mogu nastati.

 

Centri za ispitivanje vaše funkcije pluća, tj. snage mišića za disanje nalaze se u Beogradu- Klinika za plućne bolesti KCS-, Klinika za plućne bolesti KC u Nišu, Kragujevcu i u Sremskoj Kamenici. U okviru ovih centara nalaze se ambulatne u kojima će se proceniti da li i kada treba pokrenuti  postupak za dobijanje NIV mašina za disanje.

 

Zato je važno da hrabro , zajedno sa svojim najmilijima, zakoračite u Novu 2023. godinu!


Mi smo uz sve vas koji bolujete ne samo od amiotrofične lateralne skleroze već i drugih bolesti
motoneurona. Nadamo se da vas očekuju i novi lekovi kojima će moći da se utiče dodatno na tok vaše bolesti.

 

Srećna Vam Nova 2023 godina i Božićni praznici!


U ime udruženja za bolesti motoneurona Srbije


Prof.dr Zorica Stević

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x