Nevidljivi heroji Srbije

O filmu “Nevidljivi heroji Srbije”

 

Film „Nevidljivi heroji Srbije“, je priča u želji da javnost upozna sa neverovatno hrabrim ljudima, obolelim od amiotrofične lateralne skleroze, koji su vezani za respiratore, zarobljenog tela, jer ne pokreću ni ruke ni noge, ili su to u mogućnosti da čine minimalno, zarobljenog glasa, a blistavog uma. Želeli smo da prikažemo kako oni žive i na koji način ostvaruju neverbalnu komunikaciju sa svojim najdražima.

 

Film je priča o neizmernoj obostranoj ljubavi obolelih i njihovih najmilijih, koja je najveći podsticaj za svaki tren njihovog života. Ovo je priča o samo tri obolela pacijenta sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom i njihovim porodicama. U svakom trenutku ima oko 20 ovih bolesnika na mašinama za disanje tj. respiratorima, vezani za postelju, sa nemogućnošću da ostvare kvalitetan vid komunikacije. Tobii računare imaju samo tri pacijenta, koji su ih nabavili od sopstvenih sredstava. U Srbiji ima u proseku 200 obolelih od amiotrofične lateralne skleroze. Problem je što je život ovih bolesnika ograničen i prosečno žive oko 3-4 godine jer je uzrok bolesti nepoznat i još uvek nema uzročne terapije. Život ima produžavaju respiratori.

 

Ovo je amaterski dokumentarni film, sniman malom gopro kamerom, što smo i želeli da bi se i pacijenti i članovi njihovih pordica osećali prijatnije. Autor filma je Irina Tomić, moja ćerka, istoričar umetnosti i etnolog-antropolog, koja je u poslednjih 30 godina dovoljno upoznata sa većinom problema i nedaća koje imaju oboleli od amiotrofične lateralne skleroze.

 

U ime autora filma i sopstveno ime želim da se pre svega zahvalim predsednici Udruženja za bolesti motornog neurona Srbije, gospođi Olgici Birtašević, na podršci udruženja za BMN Srbije, kao i svima koji su volonterski učestvovali u realizaciji ovog filma „Nevidljivi heroji Srbije“. U iovom trenutku raspolažemo zahvaljujući podršci pojedinaca i farmaceutskoj kući Octapharm da prikupimo samo 4000 evra.

 

Ukoliko želite da se uključite Svojom donacijom omogućićete nabavku specijalnih kompjutera, poznatijih kao Tobi uređaji, koji prate pogled bolesnika i govore umesto njih, kao i brojnih drugih potrebnih pomagala za ALS bolesnike.

Dinarski račun Udruženja za bolesti motoneurona Srbije: 325950060001582896, PIB 102844291 Vojvođanska banka  a.d.– Novi Sad (OTP group)

 

Devizni račun Udruženja za bolesti motoneurona Srbije:  RS35325960160000238165; PIB102844291–  Vojvođanska banka  a.d.– Novi Sad (OTP  group)

Prof dr Zorica Stević

Klinika za neurologiju UKCS Beograd

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x