Obaveštenje: Vakcinacija protiv virusa COVID 19

Poštovani pacijenti sa bolešću motoneurona tj. amiotrofičnom lateralnom sklerozom,


Zbog velikog broja telefonskih poziva i poruka još jednom želim da Vas zamolim i ohrabrim da je zbog prirode Vaše bolesti neophodno da se vakcinišete protiv Covid 19.


Amiotrofična lateralna skleroza nije autoimuna bolest već neurodegenerativna i svakako da se ne očekuje, ni teorijski, neki problem koji može nastati nakon vakcinacije, koji bi uticao specijalno na Vaš imuni sistem.


Što se tiče izbora vakcine, mislim da je svaka vakcina dobra. Većina od Vas je slabije pokretna ili nepokretna tako da se izbor svodi na kinesku vakcinu Sinopharm, koja je odlična.


Sinopahrm vakcina se može davati u kućnim uslovima jer ne zahteva specijno čuvanje na niskim temperaurama.Prednost je što nema bilo kakvih ograničenja, niti mogućih neželjenih efekata, u odnosu na stariju grupu pacijenata (preko 75 godina života).


Stoga je neophodno da se ili sami prijavite ili da Vas prijavi neko od članova porodice na E upravu uz dodatni podatak, da ako ne možete da idete u reg. DZ, vkacinu dobijete kod kuće.
Kao i za sve ostale postoji upozorenje da jedino ako ste imali izraženu alergijusku reakciju na neki lek i da ste imali gušenje (anafilaktički šok), vakcinacija mora da se obavi u nekom od većih Medicinskih Centara tj bolnica u Vašem gradu ili mestu, radi sigurnosti.


Na raspolaganju su Vam na sajtu linije podrške i saveti.
Kao i uvek uz vas
Prof dr Zorica Stević
Klinika za Neurologiju KCS
Beograd
31. januara 2021.

5 1 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x