Dragi naši prijatelji – čuvajte se korona virusa!

Dragi naši prijatelji,

 

Obraćam Vam se sa molbom da istrajete ne samo u borbi sa svojom bolešću nego i sa Covidom!

 

Na samom početku smo svi mislili da će ovo proći ali pogrešili smo. Ovaj neprijatelj je kao i ALS potpuno nepredvidljiv. Morate istrajati u svakodnevnoj zaštiti, da ne dobijete COVID.

 

Videćemo šta će biti što se tiče vakcinacije. Borićemo se da kada se potvrdi da je vakcina bezbedna i krene sa vakcinacijom budete u grupi onih koji će biti što ranije vakcinisani.
Potpuno mi je jasno da je užasan problem što niste u mogućnosti da dođete do Vašeg neurologa u jer je većina medicinskih centara u Covid sistemima.

 

Nažalost, obustavljeni su kontrolni neurološki pregledi, prijemi na Klinike za neurologiju svih Kliničkih Centara u Srbiji. Mogu se primati samo hitni, ugroženi pacijenti.

 

Za one koji nisu bili na kontrolnom pregledu za plućne funkcije, to sada ne mogu da obave jer je Klinika za plućne bolesti Covid bolnica.

U međuvremenu ukoliko imate pogoršanje funkcije disanja u smislu gušenja, nakupljanja sekreta probajte da kontaktirate sa Vašim ordrinirajućem lekarom u regionalnom Domu zdravlja,koji treba da Vas uputi specijalisti za plućne bolesti, ili se direktno njima obratite. Insistirajte da Vas pregledaju, urade rentgen pluća, po potrebi gasne analize, daju terapiju. Ukoliko imate povišenu temperaturu neophodno je da se javite što ranije u Covid ambulante u regionalnim MC ili Domovima zdravlja koji treba da Vam osim ove dijagnostike urade i testove na COVID. Ako je hitno da se morate lečiti zbog Covida ili da Vam treba podrška disanja, moraju Vas pošalju kao hitne pacijente u najbliže veće Kliničke Centre u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu ili Klinici za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

 

Za sve potrebne konsultacije, pomoć, imate email , pošaljite Prof. dr Zorici Stević koja će Vam blagovremeno odgovoriti.

 

Srdačan pozdrav
Udruženje za bolesti motoneurona Srbije

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x